top of page
pisara.png

Palveluiden vaikutus vedenkulutukseen 

(50 asuntoinen tavanomainen kerrostalo, kulutus eur / 12kk)

säästö.png
Statistic calculating
Voisiko teidän taloyhtiö ottaa askeleen kohti nykyaikaista vedenlaskuttamista?

Vettä laskutetaan Suomessa tyypillisesti hieman vanhanaikaisella tavalla. Jos asunnoissa on ylipäätään vesimittarit, asukkailta peritään yleensä kuukausittaista vesiennakkoa, ja yhden tai useamman kerran vuodessa lähetetään todellisen kulutuksen mukaiset tasauslaskut. Tasauslasku ei kuitenkaan välttämättä mene edes suoraan asukkaalle vaan huoneiston omistajalle vaikka hän ei asuisikaan asunnossa itse.

Olemme tottuneet siihen että sähkölasku menee kuukausittain suoraan asukkaalle ilman että isännöitsijän tarvitsee tehdä mitään. Asukkaat pysyvät ajan tasalla omasta kulutuksestaan ja heillä on sen ansiosta halutessaan hyvä mahdollisuus säästää kulutustottumuksissaan.

Olemme sitä mieltä, että etäluenta mahdollistaa saman toimintamallin kustannustehokkaasti myös veden laskuttamisessa.     

Taloyhtiö voisi lopettaa vesiennakoiden ja tasauslaskujen lähettämisen sekä omistajien ja vuokralaisten välisen turhan vesimaksujen tasaamisen, ja ottaa käyttöön laskutuspalvelun.

 

Samalla vesimittareiden kunto ja toiminta tulisi kuukausittain tarkistetuksi!

 

Palvelumme
Taloyhtiö voi valita peruspalvelun lisäksi yhden tai useamman muista palveluista. mikäli taloyhtiö valitsee laskutuspalvelun, kuuluu kaikki muutkin palvelut mukaan!

Peruspalvelu

save20_edited.jpg
Illustrated Laptop

Vaivaton etäluentapalvelu isännöitsijälle ja huoltoliikkeelle

​​

  • Vedenkulutustiedot ja sujuva laskutus

  • Siirtotiedostot ja integraatiot laskutusohjelmiin

  • Lämpötila- ja ilmankosteustiedot *

  • Etävalvottavien palovaroittimien tilatieto **

  • Mahdollisuus rakentaa API rajapinnat

* Lämpötilatiedot luettavissa mikäli kohteeseen asennettu huonenäyttö 

** Palovaroittimen tiedot luettavissa mikäli kohteeseen asennettu palovaroittimet​​

vesiposti1.png

Vesimestari

save7.png

Lakisääteinen tiedottaminen kuntoon.

Ei enää yllätyksiä tasauslaskutuksessa.
 

  • Kuukausittaiset vedenkulutusraportit asukkaille sähköpostiin

  • Kannustaa säästämään läpi vuoden

  • Täyttää taloyhtiön lakisääteinen tiedottamisen vaatimukset

  • Ei vaadi toimia isännöitsijältä

valvomo.png

Valvomo

save 4.png

​Havaitsee ja hälyttää

  • Tunnistaa ja hälyttää epätavallisesta vedenkäytöstä

  • Tunnistaa ja hälyttää vuotavista vesikalusteista

  • Asuntojen lämpötilakartta *

  • Keskilämpötilat, vaihteluvälit ja tasapainoluku *

  • Laskee koko kiinteistön lämmönsäästöpotentiaalin *

  • Hälyttää palovaroittimien toimintahäiriöstä **

* Lämpötilatiedot luettavissa mikäli kohteeseen asennettu huonenäyttö        

** Palovaroittimen tiedot luettavissa mikäli kohteeseen asennettu palovaroittimet

asukasliittyma.png

Asukasliittymä

save3.png

Etäseuranta asukkaille Riots Mobiilissa

  • Riots Cloud mobiilisovellus asukkaiden käyttöön

  • Vedenkulutus litroina ja euroina reaaliaikaisena

  • Oman asunnon kuukausiraportit kootusti

  • Asunnon lämpötilatieto reaaliaikaisena*

  • Palovaroittimen tila reaaliaikaisena**

 *Lämpötilatiedot luettavissa mikäli kohteeseen asennettu huonenäyttö        

**Palovaroittimen tiedot luettavissa mikäli kohteeseen asennettu palovaroittimet

Laptop

Laskutuspalvelu

save5.png

Voisiko taloyhtiönne ulkoistaa

vedenlaskutuksen?

  • Asukkaille kuukausittain kulutuksen mukainen lasku

  • Ei enää vesiennakoita ja tasauslaskutuksia

  • Isännöitsijälle raportti kuukauden maksutilanteesta

  • Laskumuistutukset automaattisesti

  • Isännöitsijälle vaivaton, ei vedenkulutuksen selvittämistä

Tiesitkö?

Osakehuoneistossa kuluu keskimäärin rahaa enemmän veteen kuin sähköön!

Olemme tottuneet seuraamaan sähkönkulutusta ja sähkön hintaa tarkasti. Tietoisuus on kasvanut energian hinnan nousun ja parantuneiden sovellusten vuoksi. Myös veden kustannukset ovat nousseet, varsinkin lämpimän veden osalta.

 

Vedenkulutus on asukkaalle talouden  henkilömäärästä riippuen jopa noin 30% suurempi kuluerä kuin sähkönkulutus. 

Olisiko aika laittaa teidän taloyhtiössä vesiraportointi ja vedenkulutus kuriin? Katso miten kätevästi se tapahtuu meidän palvelussa

Lähteet:

  • Energiaviraston sähköhintatilastot 

  • Virrankuluttaja.fi sivusto

  • Sähköyhtiöiden julkaisut

  • Motivan ja kiinteistöliiton vedenkulutustilastot 

  • Työtehoseuran vedenkulutusselvitys

 

Work Desk

Vesimestarin vedensäästövinkit

Suomalaiset käyttävät vettä hyvin vaihtelevia määriä. Keskimäärin yksi asukas käyttää vettä noin 120 litraa vuorokaudessa. Lähes puolet Suomalaisista tulee kuitenkin toimeen alle 100 litralla vuorokaudessa, ja jotkut pääsevät jopa alle 50 litralla vuorokaudessa.

Mieti, voisitko itsekin tarkastella vedenkulutuksen tottumuksiasi, ja sitä myöten säästää rahaa ja ympäristöä? Meidän kokemuksemme mukaan jo pienillä toimenpiteillä päästään helposti alle 100 litran vuorokausikulutukseen. Tässä päivittäiseen käyttöön suunnilleen vaikuttavuusjärjestyksessä vinkkejä, joista osa voi vaikuttaa lapsellisiltakin. Usko pois, joku toinen käyttää niitä aktiivisesti ja säästää paljon euroja. 

1. Pysy kärryillä

Vettä kuluu taloudessa kuin huomaamatta. Parhaita vedensäästövinkkejä on se että asukkaat pitävät itsensä tietoisena oman asunnon vedenkäytöstä ja ymmärtävät mistä se koostuu. KUUKAUSITIEDOTTAMINEN Ottakaa taloyhtiössä käyttöön kuukausitiedottamisen käytäntö jossa asukkaat saavat kerran kuukaudessa raportin oman asunnon vedenkäytöstä. Tämä on jo lakisääteinen taloyhtiön velvollisuus mutta yleisesti tästä velvollisuudesta tiedetään hieman huonosti. TARKASTA LUKEMAT SÄÄNNÖLLISESTI Tarkkaile vesimittarilukemia. Se onnistuu ihan perinteiselläkin tavalla mikäli vesimittarit on asennettu luettavaan paikkaan. Asukkaan esteetön pääsy vesimittarilukemien tarkastamiseen on kirjattu uusimpiin rakennusmääräyksiin. HUONENÄYTTÖ Mikäli asunnossasi on vesimittareiden yhteydessä asennettu reaaliaikaiset vedenkulutustiedot kertova huonenäyttö, tarkkaile sen lukemia. MOBIILISOVELLUS Nykyään etäluettavia vesimittarijärjestelmiä ja niistä saatavia vedenkulutustietoja voidaan lukea myös mobiililaitteilla missä ja milloin vain. Sieltä on mahdollista saada oman asunnon kulutusdataa laajemminkin. Meillä Riotsilla esimerkiksi Vesimestarin kuukausiraportit on luettavissa Riots Mobiili -aplikaatiosta.

2. Peseytyminen

Suurin osa etenkin lämpimästä vedestä menee peseytymiseen, joten peseytymistottumuksilla on suurin vaikutus vedensäästöön. Huomaa, että erityisesti lämpimän veden säästö kannattaa - sillä lämmin vesi voi olla jopa kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi! KYLPYAMME Kylpyammeen täyttö vie huomattavan paljon vettä. Jos sinulla on kylpyamme, niin mieti, voisiko osan kylpyhetkistä korvata pelkällä suihkulla? Kylpyammeen täyttö vie helposti jopa 5-kertaisen määrän vettä suihkukertaan verrattuna, ja usein kylpemisen päätteeksi käydään vielä erikseen suihkussa. Kylpyvettä ei myöskään ole pakko vaihtaa jokaisen kylpijän välillä. Harkitse voisiko perheenjäsenet käyttää samaa kylpyvettä? SUIHKUAIKA Käy suihkussa nopeasti. Tarvittaessa pesun pystyy tavallisesti tekemään parissa minuutissa, mutta jos asiaan ei kiinnitä huomiota saattaa suihkussa kulua aikaa 10-15 minuuttia. PESUKERRAT Vähennä pesukertoja jos mahdollista - Hiuksia ei välttämättä tarvitse pestä joka päivä. VEDEN LÄMPÖTILA Käytä suihkussa käydessäsi viileämpää vettä. Kuuma suihku voi olla joskus ihanaa, mutta lämmintä vettä kuluu vähemmän, jos veden lämpötilaa lasketaan. Viileämmässä suihkussa myös tulee luontaisesti peseydyttyä nopeammin. SUIHKUN SAMMUTTMINEN Sammuta suihku shampoon levityksen aikana. Laske vettä vain silloin kun todella tarvitset sitä. SUIHKUKAHVA Vaihda suihkukahva vettä säästävään malliin. Tavallinen suihkuhana voi käyttää vettä 12-15 litraa minuutissa, ja ns. vesipihi vedensäästösuihku voi antaa vettä jopa vain 6 litraa minuutissa. Näin yksinkertaisella keinolla saattaa vedenkulutus puolittua! Huomaa, että pieni virtaus ei aina tarkoita paineen alentumista - jotkut vettä säästävät suihkut antavat vettä jopa paremmalla paineella kuin tavanomaiset suihkut. LÄMPIMÄN VEDEN ODOTTAMINEN Kun odotat lämmintä vettä, voit ottaa odotusajan veden talteen ämpäriin esimerkiksi siivousta varten. SUIHKUN SÄÄTÖ Älä avaa hanaa täysille käytön aikana - vettä kuluu vähemmän! LAPSET Opeta lapsille oikeat peseytymistottumukset jo pienestä pitäen, ja huolehdi että lapset eivät jää suihkuun pitkiksi ajoiksi.

3. WC

Kuin huomaamatta kodin tiloista vettä toiseksi eniten käytetään wc:ssä. Sillä, miten siellä toimitaan, on suuri merkitys talouden vedenkulutukselle. ISO JA PIENI HUUHTELU Käytä ns. “pientä huuhtelua”, aina kuin mahdollista, jos WC-istuimessasi on sellainen WC-ISTUIMEN VUOTAMINEN Varmista, että WC-istuin ei vuoda. Joskus pientä vuotoa ei havaitse helposti, vaan wc-istuin saattaa valuttaa vettä sisäseinämää pitkin pienenä norona jatkuvasti. Tee wc-paperitesti jos asia mietityttää. Kuivaa pytyn seinämät huolellisesti ja aseta pätkä kuivaa wc-paperia wc-istuimen sisäseinämälle - Paperin pitäisi pysyä kuivana. Jos paperi kastuu toistuvasti, wc-istuimessa on vuoto ja se kaipaa huoltoa! WC-ISTUIMEN SÄÄTÖ Säädä wc-istuimen huuhteluasetuksia niin että huuhtelussa käytetään vettä vain sen verran mitä tarvitaan. Usein esim. 2 litran vesimäärä riittää pieneen huuhteluun. Jos asetus on aiemmin ollut vaikkapa 4 litraa, niin pelkästään tässä vedenkulutus puolittuu pienellä säädöllä. Katso ohjeet säätämiseen wc-istuimen valmistajalta, tai pyydä asiantuntija säätämään vesimäärä. Jos sinulla ei ole säädettävää wc-istuinta, voi joskus wc:n huuhtelusäiliöön asettaa esimerkiksi vedellä täytetyn muovipullon, jolloin säiliöstä ei vapaudu niin paljon vettä huuhtelukertaa kohti KÄSIEN PESU Kun peset likaisia käsiä, sammuta hana saippuan levityksen ajaksi. Hiero saippua käsiin huolellisesti. Lika irtoaa jo tässä, ja lopuksi riittää nopea huuhtelu juoksevan veden alla.

4. Keittiö

Keittiössä viihtyy niin ruoanlaittajat kuin -maistajatkin. Suuri osa kotona oloajasta vietetään juuri keittiössä ja vettä kuluu kuin huomaamatta. Ota talteen parhaat vinkit keittiössä kuluvan veden säästämiseen. JUOMAVESI Kun otat juomavettä, ja kylmää vettä pitää odottaa pitkään vettä laskemalla, on parempi täyttää kerralla isompi vesikannu ja laittaa se vaikka jääkaappiin - näin sinulla on raikasta juomavettä jääkaapissasi aina tarjolla, eikä vettä tarvitse laskea hukkaan. VETTÄ TALTEEN Ota talteen vesi, mitä lasket samalla kuin odotat kylmää tai lämmintä vettä, ja käytä sitä esim. ruoanlaittoon, tiskaamiseen tai kukkien kasteluun. ASTIANPESUKONE Käytä astianpesukoneiden eco-ohjelmia. Usein ne säästävät vettä. Tutustu astianpesukoneesi käyttöohjeeseen jotta sinulle selviää minkä verran eri ohjelmat käyttävät vettä. ASTIANPESUKONEEN HANKINTA Kun hankit uutta astianpesukonetta, kiinnitä erityistä huomiota koneen vedenkulutukseen (ja toki myös sähkönkulutukseen). ASTIOIDEN HUUHTELU Älä huuhtele astioita juoksevan veden alla ennen astianpesukoneeseen laittamista. Nykyaikaiset astianpesukoneet huolehtivat tarvittavan huuhtelun. Poista kiinteät ruuantähteet astioista ilman vesihuuhtelua esim. suoraan jäteastiaan ennen tiskikoneeseen laittamista. LIAN IRROITUS ASTIOISTA Jos astioissa on sitkeää likaa, liota se irti sen sijaan että yrität pestä sitä juoksevan veden alla. KÄSIN TISKAUS Jos astioita täytyy tiskata tai huuhdella käsin, älä käytä juoksevaa vettä. Laske altaan pohjalle tiski- tai huuhteluvesi, ja pese kaikki astiat samassa vedessä. Älä täytä tiskiallasta täyteen, vaan täytä vain sen verran että saat astiat tiskattua. Näin tiskaus ja huuhtelu ottaa vain 2 täytön verran vettä, vaikka astioita olisi paljonkin. KEITTIÖHANAN SUUTIN Asenna keittiön hanaan vettä säästävä poresuutin

5. Pyykinpesu

Puhtaat vaatteet on perustarve, jonka täyttämiseen tarvitsemme päivittäin vettä ja pesuaineita sekä koneita. PESUKONEEN TÄYTTÖ Pese vain täysiä koneellisia. PESUOHJELMA Valitse vettä ja energiaa säästävä ohjelma silloin kun mahdollista. PESUVÄLIT Älä pese turhaan - Mieti voisiko joidenkin vaatteiden pesuväliä harventaa? KUIVAUSRUMPU Jos kuivausrumpu erottelee veden erilliseen säiliöön, käytä tämä vesi esimerkiksi kukkien kasteluun tai siivoukseen.

6. Muut

Siivoukseen ja puutarhaan menee kotitaloudessa yllättävän paljon vettä. Kiinnitä huomiota että vältät suuria vedenkulutuspiikkejä. Yksi uima-altaan täyttö ja nurmikon kastelu voi vastata määrältään kuukauden vedenkulutusta. SADEVESI Kerää sadevettä esim. tynnyriin, ja käytä sitä puutarhassa kasteluun ja muihin pihan vesitarpeisiin. LATTIAN PESU Kun moppaat lattioita tai luutuat pintoja - älä huuhtele luutua juoksevassa vedessä, vaan laske sopiva määrä pesuvettä ämpäriiin. Lisää pesuaine tarvittaessa. Huuhtele luutu pesuämpärissä, ja vaihda pesuvesi vain tarpeen mukaan.

bottom of page